perjantai 16. syyskuuta 2016

Kaiken ymmärtäminen on kaiken anteeksiantamista.

Alkusanat

Sain siis jatkoaikaa DKT- ryhmäterapiaan syksyn ajaksi, mutta keskittyminen terapiaan on lähes mahdotonta sillä asioita tulee aivan liian tiuhaan tahtiin ja hypätään uuteen asiaan.
Syvä huokaus: Tieto lisää tuskaa. 

Huomasin kuitenkin, että olen alkanut ymmärtämään taitoja paremmin ja käytän tiedottomastikin tunnereaktion vastakkaista toimintaa. Sillä, olen huomannut ettei ole mitään hyötyä yhtyä ihmissuhderiitaan vaan antaa asian olla / käyttäytyy erilailla kuin ennen. Ei vedä herneitä nenään heti, ei nimittele takaisin tai vastaavaa.
Tottakai, jos haluat pysyä onnettomana, älä käytä taitoja ollenkaan! Mutta kysymys kuuluu, että onko se pitkällä tähtäimellä hyödyllistä?


Biososiaalinen teoria

Emotionaalinen haavoittuvuus eli tietynlainen tunneherkkyys on biologista. Toiset ovat synnynnäisesti herkempiä tunneärsykkeille. Pienikin ärsyke voi saada aikaan voimakkaan reaktion, me myös koemme tunteita useammin kuin muut ja ne tulevat aivat tyhjästä.
Koemme tunteet erittäin voimakkaina ja rauhoittuminen sekä toimintakyvyn palautuminen voi kestää tavallista kauemmin.

Myös impulsiivisuudella on biologinen tausta. Käyttäytymisen säätely on toisille vaikeampaa kuin toisille. Tällaisilla henkilöillä, kuten esimerkiksi minulla on vaikeuksia hallita impulsiivista käyttäytymistä, teemme asioita ajattelematta ja sen vuoksi joudumme useammin vaikeuksiin.
Impulsiivisesti käyttäytyvien henkilöiden voi olla vaikea toimia tehokkaasti, sillä mielialan vaihtelut häiritsevät tavoitteellista toimintaa.

Yksilö ja sosiaalinen ympäristö ovat jatkuvassa vastavuoroisessa vuorovaikutussuhteessa. Biologia ja sosiaalinen ympäristö vaikuttavat yksilöön, joka taas vaikuttaa sosiaaliseen ympäristöönsä vastavuoroisesti. Ympäristö jälleen vastaa yksilöille ja tämä vastavuoroisuus jatkuu ja jatkuu.


Tietoisuustaitojen tavoitteet

  • Vähentää tuskaa, jännitystä ja stressiä
  • Pystyä kokemaan todellisuus täydemmin, olemaan läsnä omassa elämässään
  • Lisätä kykyä tarkkailla ja tunnistaa oman mielen tuottamia kokemuksia ja tulkintoja
  • Lisätä kykyä kohdistaa huomio haluamaansa asiaan

It's a way of living awake with eyes wide open.




Viisaan mielen harjoitukset (nämä toimivat minulla).

Kysyminen viisaalta mieleltä hengittäessä sisään. Hengitä ulos ja kuuntele vastausta. Kuuntele, älä anna itsellesi vastausta. Jatka jonkin aikaa kysymällä aina sisäänhengityksellä ja kuuntelemalla uloshengityksellä. Jos et saa tällä kertaa vastausta, kokeile joku toinen kerta uudestaan.
Esimerkiksi: Kysyin viimeksi viisaalta mieleltäni että onko tämä ryyppääminen järkevää? Hengitin sisään ja uloshengittäessäni sain vastauksen: ei ole. Lopetin ryyppäämisen siihen paikkaan ja menin nukkumaan.

Jos hengitysharjoitukset eivät toimi, voit ottaa vaikkapa tietoisen suihkun. Kun otat vaatteet pois, tee se tietoisesti, kun menet suihkuun havannoi mitä ympärilläsi tapahtuu. Havannoi ja tunne kun peset hiuksiasi. Kuinka shampoo vaahtoaa ja lopulta liukenee veden sekaan, jne. Sama juttu onnistuu vaikkapa pyykkikonetta täyttäessä " yksi sukka, tuossa on pari, toinen sukka, harmaa t-paita.." 

Keskity nykyhetkeen havannoimalla vaikkapa kuinka kissa / koira / jokin muu eläin liikkuu? Miltä se näyttää, miltä se tuntuu, miltä se tuoksuu / haisee? Pitääkö se ääntä?


Katsaus seuraavan postauksen aiheeseen:

Tunteensäätelytaitojen tavoitteet, Tunteiden ymmärtäminen ja kuvaaminen ja Tunnereaktioiden muuttaminen.

maanantai 22. elokuuta 2016

Terapiani jatkuu!

Wuhuu!
Pääsin jatkamaan vielä tämän syksyn DKT:ssä :)
Eli blogi ei kuole, ainakaan vielä.
Kirjoitan tänne tapauksestani ja hoito-ohjelmaan kuuluvista asioista ja taidoista joita opin ryhmässä ja yksilökäynneillä.

Nyt kun ei ole enää kouluakaan niin jaksan paljon paremmin myös opiskella tätä aihetta.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Tavoitteiden saavuttamisen taidot, RATA

Itsekunnioitukseen liittyvä tehokkuus:  RATA/FAST






Reiluus
Ole reilu ja oikeudenmukainen sekä itseäsi että toisia kohtaan.
Validoi omia tunteita ja toiveita.

Anteeksipyytelyn välttäminen
Älä pyytele turhaan anteeksi.
Älä pyydä anteeksi olemassa oloasi tai sitä kun pyydät jotain.
Älä pyydä anteeksi sitä, että olet eri mieltä.

Totuudessa pysyminen
Älä valehtele, liioittele tai esitä avutonta silloin kun et ole sitä.

Arvojen säilyttäminen
Pidä kiinni omista arvoistasi.
Älä luovu arvoistasi sen takia, että pääsisit tavoitteeseesi
tai joku pitäisi sinusta.

TAVOITTEET:
ASIA = DEAR MAN / KIPS KUN
IHMISSUHDE = GIVE / KIVA
ITSEKUNNIOITUS = FAST / RATA

Itsekunnioituksen tehokkuus on sitä, että ylläpitää tai parantaa hyviä tunteita itseään kohtaan ja kunnioittaa omia arvojaan samalla kun yrittää saada tavoiteensa toteutumaan.

Toimit tavalla, joka sopii sinun moraaliisi, jolla saat itsesi tuntemaan pärjääväksi.

Itsekunnioitus hiipuu ajan myötä jos antaa asioissa aina periksi saadakseen hyväksyntää, esim. Valehtelee miellyttääkseen toisia jne.
Avuttomuus vähentää itsekunnioitusta pitkällä aikavälillä.

Hallinnan tunne kehittyy silloin kun teet sellaisia asioita, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi tehokkaaksi ja päteväksi. Se on aktiivisen passiivisuuden vastakohta eli hallinnan tunteen kehittäminen edellyttää vaikeiden ja haastellisten asioiden tekemistä.
Toivottomuus on hallinnan tunteen vihollinen. Esteiden voittaminen on tie hallinnan tunteen saavuttamiseksi.
Nouse ylös kaatumisen jälkeen, se on hallinnan saavuttamista!
Pyrkimys hallinnan tunteen saavuttamiseen on synnynnäistä. Lapsen kävelemään oppiminen on hyvä esimerkki tästä. Välillä kaadutaan ja sitten taas noustaan ylös ja taas kaadutaan ja noustaan ylös.

Itsekunnioitus kehittyy silloin kun seisot sanojesi takana, ilmaiset oman mielipiteesi, seuraat viisasta mieltäsi ja teet sitä, minkä uskot olevan oikein ja hyvää. Vaikeimmat tilanteet hallita ovat usein vuorovaikutustaidot. Jos olet ujo, on sinun on vaikeaa toimia sosiaalisissa tilanteissa. Sinun on vaikeaa esittää pyyntöjä, vaikeaa kieltäytyä, vaikeaa ilmaista oma mielipiteesi päättäväisesti ja pitää huolta ihmissuhteistasi.

Kaksi opittavaa taitoa:
1. Asioiden pyytäminen, pyyntöjen esittäminen, keskustelujen aloittaminen.
2. Kieltävän vastauksen antaminen, paineen vastustaminen, oman käsityksen tai mielipiteen puolustaminen.

Jaa omat heikkoutesi ja vahvuutesi. Tärkeintä on huomata omia puutteitaan ja alkaa kasvattaa itseään niissä. Muista, että kaikilla on heikkoja alueita. Joillakin on erityistaitoja ja ge voivat olla ikään kuin eivät tarvitsisi harjoittelua lainkaan. Tässä on kuitenkin varottava näennäisen pärjäävyyden ansaa. Kaikki potilaat voivat parantaa vuorovaikutustaitojaan joissakin tilanteissa.

Esimerkkejä tilanteista:

A) Vuokraisäntä perii liikaa vuokraa.

1. Asiatavoite: Saada liikaa peritty vuokra takaisin.
2. Ihmissuhteisiin liittyvä tavoite: Säilyttää välit vuokraisäntään.
3. Itsekunnioitukseen liittyvä tavoite: Säilyttää itsekunnioitus niin, ettei käy liian kuumana eikä sorru aggressiiviseen vastahyökkäykseen tai luovuta.

B) Paras ystäväsi haluaa tulla luoksesi keskustelemaan jostakin ongelmasta, mutta sinä haluat mennä nukkumaan.

1. Ihmissuhteisiin liittyvä tavoite: Säilyttää ystävyys.
2. Asiatavoite: Päästä nukkumaan.
3. Itsekunnioitukseen liittyvä tavoite: Säilyttää itsekunnioitus niin, että saavuttaa tasapainon itsestä ja ystävästä huolehtimisen välillä.


>>ITSENSÄ KUNNIOITTAMISEN TYÖKALUPAKKI<<

Viestintä- ja vuorovaikutustaidot

Orientaatio vuorovaikutustaitoihin

Tavoitteet:


1. Opetellaan pyytämään, mitä tarvitsee


2. Opetellaan sanomaan "ei"


3. Sosiaalisesta ristitilanteesta selviäminen




Sosiaalinen tehokkuus on sitä, että saa vuorovaikutustaidoillaan aikaan muutoksia, joita haluaa ja osaa ylläpitää ihmissuhteita ja itsearvostusta.
Siihen tarvittavat vuorovaikutustaidot riippuvat itsensä tavoitteista. On tärkeää analysoida tilanteita ja asettaa tavoitteita.
Epävakailla on usein hyvät yleiset sosiaaliset taidot ja vaikeuksia tulee taitojen soveltamisessa tietyissä tilanreussa. Esim. Henkilö voi tietää, miten tulisi käyttäytyä, mutta ei kykene toteuttamaan sitä omassa käyttäytymisessään, koska uskomukset ja hallitsemattomat tunteet estävät taitojen soveltamisen.
 Epävakaat katkaisevat yleensä usein ennenaikaisesti ihmissuhteensa, koska meillä on puutteita ihmissuhteissa tarvittavista taidoista. Stressinsieto ja ahdistuksen sieto-ongelmien vuoksi meidän on vaikeaa kestää pelkoja, ahdistusta ja turhautumista, joita esiintyy ristiriitatilanteissa. Tunteiden säätelyongelmien vuoksi on caikeaa vähentää kroonista vihaa / turhautumaa. Puutteellisten ongelmanratkaisutaitojen vuoksi meidän on vaikea muuttaa vuorovaikutus- ja ihmissuhdekonflikteja positiivisiksi kohtaamisiksi.Vaikeus olla arvostelematta hankaloittaa kykyä arvioida henkilökohtaisia toiveita ja tavoitteita sekä sitä, mitä tarvittaisiin tilanteen korjaamiseksi.

Fyysinen
- kättely, olkapäälle kosketus, halaus jne.
- katsekontakti
- ilmeet, eleet
- huomion suuntaaminen
Tiedon vaihto
- puheen selkeys
- puolensa pitäminen
- kysyminen
- vuorovaikutus tilanteen aloittaminen
- itsensä ilmaisu, esim. tunteet
- tiedon jakaminen
- puheen ylläpitäminen
Vastavuoroisuus
- yhteistyön tekeminen
- mukautuminen tilanteeseen
- huomion keskittäminen tilanteeseen
- kontaktin ottaminen
- muiden kunnioittaminen

Ihmissuhteiden vaalimisessa ei pidä antaa loukkausten ja ongelmien paisua, täytyy muistaa käyttää vuorovaikutustaitoja ongelmien selvittämiseksi, lopettaa toivottomat ihmissuhteet ja ratkaista konfliktit ennen kuin ne käyvät ylitsepääsemättömän suuriksi.
Muista asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Jos olet ylikuormittunut, siirrä syrjään vähemmän tärkeät asiat, pyydä tarvittaessa muilta apua ja sano "ei" silloin kun se on tarpeen. Jos ei ole tarpeeksi tekemistä, laadi itsellesi viikko-ohjelma ja tarjoudu tekemään asioita, joista voit olla vastuussa.
Tiedosta, mitä teet. Miksi teet siksi, että nautit sen tekemisestä ja haluat tehdä sitä? Mitä teet siksi, että sinun on vaan tehtävä se? Yrittäminen pitää asiat tasapainossa, vaikka olisi saatava ihmiset suhtautumaan vakavasti mielipiteisiisi.

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Tietoinen läsnäolo ja validaatio

Tietoisella läsnäololla tarkoitetaan olla valppaana nykyhetkessä, mikä auttaa meitä ymmärtämään, kuinka otamme ympäristöstä informaatiota vastaan ja kuinka tulkitsemme sitä ja reagoimme siihen.
Se auttaa myös meitä tulemaan tietoiseksi siitä, mitä koemme ympäristömme ja miten se vaikuttaa meihin.
Tietoinen läsnäolo pohjautuu Zenbuddhalaiseen mietiskelyharjoituksiin ja opettaa tunnistamaan tunteita ja ajatuksia sekä luottamaan omiin tunteisiinsa ja ajatuksiinsa.
Tärkeäimpänä on oppia erottamaan ajatukset ja tunteet toisistaan.
Esim. Ajatus siitä, että "kukaan ei rakasta minua" ei välttämättä merkitse sitä, että sinua ei rakasteta.





Validaatio


Miksi validoida?

Validointi on kommunikaation ydin, joka vähentää negatiivista tunne voimakkuutta ja konflikteja. Se on myös reilua ja vähentää vihaisuutta sekä auttaa tulemaan toimeen omien tunnereaktioidensa kanssa.
Validaatio tukee tunne-elämän ja minäkuvan kehittymistä ja on siksi avainasemassa ihmissuhteissa vastaan tulevien vaikeiden tilanteiden ratkomisessa. Validointi mahdollistaa ongelman ratkaisun, läheisyyden ja tukemisen, täytyy kuitenkin muistaa että invalidointi on myrkkyä niin suhteille kuin yksilöillekin, se ei välttämättä tarkoita samaa mieltä olemista eikä siitä että pitäisit asiasta.

Voit validoida tunteita, uskomuksia, mielipiteitä. ajatuksia, oikeutta haluta jotakin, jonkin asian todellusta arvokkuutta toiselle. Miten vaikea asia tai tehtävä on sekä miten paljon toinen yrittää saavuttaa jotakin että mitä tehokasta ja toimivaa toinen tekee itsensä tai jonkun toisen eteen.

Validaation seitsemän tasoa

  1.  Aktiivinen läsnäolo
  2. Reflektointi
  3. Sanattoman viestinnän "lukeminen"
  4. Validaatio menneisyyden perusteella
  5. Validaatuo nykyisyyden perusteella
  6. Tasavertainen kohtelu
  7. Oman haavoittuvuuden esille tuominen
Mitä on validointi?
Esimerkiksi: Keskustelen ystäväni kanssa. Ystävälleni on tapahtunut jotain ikävää ja kertoo siitä minulle. Olen läsnä, kuuntelen, annan hänen tuntea omat tunteensa, kertoa ajatuksensa ja tekonsa. Ja vaikka olisinkin asiasta eri mieltä, näkisin asiat eri tavalla. En tuomitse, en arvostele. 


Faktojen tarkastus

Muista tarkistaa faktat!
Asia ei välttämättä ole sinulle millään tavalla vaarallista tai tilanteessa ei ole mitään todellista uhkaa.




torstai 14. huhtikuuta 2016

Tunnesäätelytaitojen kertausta

"Suuttuminen ei ole mikään taito,
Kuka tahansa osaa suuttua.
Taito on sen sijaan suuttua oikealle henkilölle, oikealla tavalla, oikeassa tilanteessa ja oikeasta syystä." - Aristoteles

Erityisinä tavoitteina ovat olleet ne että pyrkii vähentämään ihmissuhteissa ilmenevää kaaosta, epävakaita tunteita ja mielialoja, impulsiivisuutta sekä hämmennystä itsensä suhteen, kognitiivisen säätelyn puutteellisuuteen.
Ja lisätään tehokkaita vuorovaikutustaitoja, tunteiden säätely taitoja, ahdistuksen hallinta taitoja että tietoisen läsnäolon kykyjä.

Olen huomannut että tuskalliset tilanteet hankaloittavat tunteitteni näyttämistä muille jonka seurauksena on siis tunteitten tukahduttaminen mistä seuraa tuskallisten tunteitten puute.
Välillä en edes löydä tunteitani vaikka kuinka yritän, tärkeää on kuitenkin muistaa se, että vaikkei niitä löytyisikään se ei merkitse, ettei niitä olisi olemassa. Täytyy antaa itselleen enemmän aikaa löytääkseen ne :)

Tunteista on myös hyötyä. Ne ovat sisäänrakennettu järjestelmä, joka on tarkoitettu erilaisista elämänongelmista selviytymiseen. Esim. Pelko auttaa meitä toimimaan vaarallisessa tilanteessa siten kuin vaarallisessa tilanteessa on toimittava.
Tunteiden kanssa on helpompi elää jos ymmärrämme, mitä sillä on meille kerrottavana.

Tehtävänä oli havannoida 14 päivän ajan hallitsevaa tunnetta ja vasta-tunnetta, jos sellainen on? Miksi?

Kiinnitin enemmän huomiota tunteisiini ja Aku Ankka mielialakartasta oli paljon hyötyä tunteitteni nimeämiseen.
Yhtenä päivänä olin tuskastunut ruokakaupassa isovanhempieni kanssa kamalana ruuhka-aikana. Vastakkaisena tunteena oli ilahtuneisuus, sillä harva kenenkään isovanhemmat auttavat rahallisesti ruoan ostamisessa.
Toisena päivänä olin määrätietoinen, tiesin tarkalleen mitä tein. Loin lumet autopaikaltani ja olin kävellen liikenteessä. Vastakkainen tunne olisi ollut surullisuus.
Loppuviikosta minulla olikin hieman ahdistunut ja jännittynyt olo. Huomasin kuitenkin vain jännittäväni Cheekin Hartwall Areenan konserttia. :)

keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Tunnesäätely - ja tietoisuustaidoista

Heips!
Tässä on ollut nyt hieman taukoa siitä kun viimeksi kirjoitin. Aikani kuluu koulussa ja perus arki askareissa sekä DKT-terapiassa niin ettei ole jäänyt aikaa kirjoittamiseen.
Lisäksi tässä välissä on ollut Hiihto-Talvi-Mikä-Lie-Loma :D
Nyt kuitenkin sallin itselleni aikaa koulussa kirjoittaa, sillä lähden pian taas ryhmään :)


Tunnesäätely

Olen oppinut tunnistamaan vihan lisäksi myös muita tunteita kuten pelko, syyllisyys, kiinnostuneisuus ja onnellisuus. Hallitsevaa ja pitkäaikaista tunnetta ei ole ollut muutamaan päivään, mutta tänään tunnen onnellisuutta siitä, että kevät alkaa pikku hiljaa puhkeamaan kukkaan ja päättärit lähestyvät.
Ahdistun kuitenkin ajatuksesta, etten tiedä mitä seuraavaksi teen mutta pyrin elämään tässä hetkessä enkä murehdi tulevasta taikka suunnittele yhtään mitään, sillä aina kun suunnittelen jotain tulee pettymyksiä ja/tai menee kaikki pieleen.

Kukaan ei tietenkään ole kovin onnellinen ilman positiivisia tunteita ja kyllä niitä minultakin löytyy, mutta niiden tiedostaminen on vielä hankalaa. Täytyy muistaa kehittää tyydyttävää, iloa ja onnea tuottavaa elämää. Positiivisten tapahtumien keräily on myös hyvä harrastus. Ja olen huomannut, että positiivisia tapahtumia keräämällä on oikeasti hyötyä!
Positiivisten kokemuksien ja mielihyvää tuottavien asioiden tekeminen lisää positiivisia tunteita kuten rakkautta, iloa, ylpeyttä, itsevarmuutta ja tyyneyttä.
Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi täytyy tehdä myös hieman enemmän työtä.
Omien tavoitteiden saavuttamiseksi on välttämätöntä kohdata ongelmia ja harjoitella niiden ratkaisemista, samoin kuin tehdä välttämättömät asiat.
Pyrin välttämään murehtimista sellaisista asioista kuten positiivisten asioiden loppumista, olenko ansainnut positiivisia kokemuksia sekä kuinka paljon enemmän minulta tullaan vaatimaan.
Yritän parhaani ja vain sillä on väliä!

Vaalin ihmissuhteitani.
Korjaan vanhoja ihmissuhteitani ja olen avoinna uusille ihmissuhteille. Kuten myös minä, useimmat ihmiset tarvitsevat hyviä ihmissuhteita elämäänsä ollakseen onnellisia.




Syyllisyys

Iloisuus

Kiinnostus

Pelko

Muutamia poimintoja miellyttävien toimintojen luettelosta:
1. Kylpyammeessa löhöily
2. Keräily (kolikot, simpukat jne.)
3. Lomailu
4. Deittailu
5. Rentoutuminen
6. Musiikin kuuntelu
7. Nauraminen
8. Illan viettäminen ihmisten kanssa
9. Seksi
10. Sanoa "Minä rakastan sinua!"


Tunteitteni tunnistamista saattaa tosin hankaloittaa esim. tuskalliset tunteet, jotka ovat minulle niin ylivoimaisia, etten uskalla näyttää niitä. Tämän seurauksena on, että tukahdutan tunteeni, jota seuraa tuskallisten tunteiden puute.
Yritän silti ottaa rauhallisesti vaikken löytäisikään tunteitani heti. Se ei merkitse, ettei niitä olisi olemassa. Harjoittelu tekee mestarin ja vie aikaa löytää ne.

Mutta, mitä hyötyä tunteista meille oikein on?
Ne ovat sisäänrakennettu järjestelmä, joka on tarkoitettu erilaisista elämänongelmista selviytymiseen.
Tunteiden tarkoitus on helpottaa elämää, mutta ne voivat myös saada meidät tekemään sellaista, mitä myöhemmin kadumme.
Tunteiden kanssa on helpompaa elää jos ymmärtää, mitä sillä on meille kerrottavana.
Ne ovat äärettömän tärkeitä elämässä.




Loma

Viikon ansaitulla lomallani pyrin tekemään kaikkea mukavaa, pääosin rentouduin kotisohvalla enkä murehtinut turhia. Vaikka digiboksini tuppas hajoamaan juuri silloin kun olen vapaalla ja jouduin viemään sen huoltoon, ei siitä koitunut varsinaista tuhoa. Tilasin kuukauden netflixin ja katselin mukavia aikuisten ja lasten ohjelmia. On hyvä muistaa ottaa välillä aikuisuudesta lomaa ja lasten piirretyt ajaa hienosti asiansa.
Kaikkein paras miellyttävien tapahtumien joukossa oli perjantaina 26.2. Cheekin Hartwall Areenan keikka.



perjantai 19. helmikuuta 2016

Tunteet

Näin aluksi pahoittelen hieman sitä kun en ole saanut aikaiseksi kirjoittaa tänne. Nykyään minulla ei kotonani ole kiinteää laajakaistaa, sillä ainut mikä toimii on Sonera ja hemmetin kallis. Joudun siis kännykällä kirjoittamaan ja julkaisemaan tekstit.

Olemme DKT-ryhmässä siirtyneet TUNNESÄÄTELYTAITOIHIN, joita on hieman hankala vielä ymmärtää. Etenemme nopeasti ja minulta on jäänyt muutaman kerran kotitehtävät tekemättä. Yksilöterapeuttini huomautti siitä ja nykyään käytämme aikamme tehtävien tekemiseen :)
Tehtävissä ei ole oikeaa eikä väärää vastausta, mutta väkisinkin siitä tulee suorituspaineita, jos ei ole varma että ymmärtääkö asian niin kuin on tarkoitus.

Tunteiden nimeäminen ja ymmärtäminen on yksi vaikeimmista asioista mitä tiedän. Ainut tunne jonka tunnistan heti on viha tai ns. ketutus.
Syntymän jälkeen ihmisillä on biologinen valmius kokea perustunteita eli primaaritunteita, joita on todennäköisesti noin 10-12 kappaletta (viha, suru, ilo, yllätys, pelko, inho, syyllisyys/häpeä, kiinnostus, kateus).

Pitää kuitenkin muistaa, että tunteet ovat kuin meren aaltoja. Ne tulevat ja menevät, ne kestävät sekunteista muutamiin minuutteihin. Ei ole olemassa huonoja tai hyviä tunteita on vaan tunteita.

Epävakaa persoonallisuushäiriö on tyypillisesti tunteiden säätelysysteemin häiriö. Tunnesäätely voi olla sekä automaattista että tietoisesti hallittua. Tunteidensäätelyn vaikeudet puolestaan johtuvat epävakaan persoonallisuuden suuresta tunneperäisestä haavoittuvuudesta ja tunteidenhallinnan puutteista. Tunteet ovat hyvin voimakkaita ja paluu emotionaaliselle perustasolle tapahtuu hitaasti.
Tunneperäinen yliherkkyys liittyy mitätöivään eli invalidoivaan kasvu- ja elinympäristöön. Siinä ympäristössä yksilön omaa kokemusta ei osoiteta oikeaksi, vaan siitä rangaistaan tai se mitätöidään. Ympäristö voi väittää, että yksilö ei tunne sitä, mitä sanoo tuntevansa.
Negatiiviset tunneilmaisut voidaan pitää ylilyönteinä, herkkänahkaisuutena, paranoidisuutena, asioiden vääristelynä tai myönteisen asenteen puutteena.
Tahattomat negativiiset teot tulkitaan tahalliseksi vihamielisyydeksi tai toisten hyväksikäyttöyritykseksi. Jos henkilö pettää sosiaalisen menestymisen odotukset tai toimii niissä eri tavoin kuin toiset, häntä syytetään motivaation, itsekurin tai yrityksen puutteesta.
Tässä kaikessa on kysymys siitä, että henkilön omia kokemuksia ja tunteita ei pidetä oikeina reaktioina.

Ja jotta voit säädellä omia tunteitasi, täytyy tiedostaa ja nimetä tunne, ymmärtää mikä on tunteiden tehtävä ja mikä vaikuttaa ärsykkeisiin, jotka nostavat negatiiviset tunteet pintaan.


Tunneperäisellä käyttäytymisellä on tarkoitus.
Muuttamalla tehotonta käyttäytymistä tehokkaaksi saa aikaan positiivisia muutoksia erilaisissa arkipäivän tilanteissa, ihmissuhteissa ja omassa kokemuksessa.
Tunteet toimivat myös hälytyksenä, mihin täytyy kiinnittää huomiota. Ensimmäinen askel kohti muutosta on se, että tunnistaa "ei-toivotut" tunteet.

Huomaa tunteesi
Ymmärrä tunteesi
Nimeä tunteesi

Oppimalla huomaamaan tunteet, oppii olemaan erillinen tunteistaan ja olemaan sovussa tunteidensa kanssa. Voidakseen hallita itsensä, on oltava erillinen tunteistaan niin, että voi ajatella niitä ja käyttää hallintakeinoja. Samalla täytyy olla yhtä tunteidensa kanssa niin, että tunnistaa ne osaksi itseään eikä ulkopuolisiksi asioiksi.
Tunteilla on myös jälkivaikutuksia.
Ne vaikuttavat voimakkaasti muistiin, ajatuksiin sekä jopa ajattelukykyn että käyttäytymiseen.


Kielteisten tunteiden herkkyyden vähentäminen.
Muista huolehtia fyysisestä kunnostasi, syödä tasapainoisesti, harrasta liikuntaa ja nuku riittävästi.

JOS ON AHDISTUNUT TAI MUREHTII JOTAIN ÖISIN:
Käytä TIP-taidoista kylmä vesi -taitoa, mene heti sen jälkeen takaisin nukkumaan ja tee hengitysharjoitus.
Keskity kehon tuntemuksiin, murehtiminen on usein tapa paeta vaikeita tunteita.
Vakuuta itsesi, että murheet keskellä ovat vain "yön murheet", aamulla ajattelet ja tunnet aivan toisella tavalla.
Lue mukaansatempaavaa romaania muutaman ajan kunnes tunnet itsesi vähän väsyneeksi.
- Tämä toimii minulla, mutta luen yleensä tunnin ennen nukkumaan menoa.
Mikäli murehtiminen ei siltikään lopu, muista nämä ohjeet: "Jos asia on ratkaistavissa, ratkaise se. Jos ei ole ratkaistavissa, mieti mikä on pahin, mitä voisi tapahtua ja miten siitä selviytyisit.
Jos mikään muu ei toimi:
Kuuntele silmät kiinni hiljaisella äänellä rauhoittavaa musiikkia.

torstai 21. tammikuuta 2016

Epävakaa persoonallisuushäiriö, mistä se tulee? Osa 1

Eilen ryhmäterapiassa kävimme hieman läpi sitä, että mistä epävakaa persoonallisuushäiriö tulee?
Sehän on ihmisellä jo syntyessään ja muuntautuu ihmisen kasvaessa.

Sairauden puhkeamiseen liittyy monta eritekijää. Yleensä se johtuu jostain lapsuudessa tapahtuneesta traumatilanteesta.
Se voi myös johtua lapsen kasvuympäristöstä.
Joivatko vanhemmat alkoholia lapsen nähden? Olivatko he kenties ympäri päissään? Koulukiusattiinko sinua? Joutuiko jompi kumpi vanhemmistasi elämään pelossa raskauden ajan ja sen jälkeen?
Se voi johtua myös ihan pienestä asiasta. Jos esimerkiksi olet ollut autokolarissa ja siinä on vaikkapa silmälasit lentäneet tuulilasista läpi niin vain pelkkä silmälasien näkeminen saattaa johtaa paniikkikohtaukseen tiedostamatta sitä, että miksi näin tapahtuu.


Olen myös kauan jo miettinyt, että voisiko sairauteni johtua esimerkiksi siitä kun oma äitini joutui elämään pelossa raskauden ajan ja myös sen jälkeen?
Hän ajoi aina mutkan isäni asunnon ohi ja jos asunnossa ei ollut valoja, äitini tiesi ettei uskalla kotiin mennä. Hän pelkäsi, tietäen että kun isäni ei ollut kotona hän oli ryyppäämässä ja voisi vaikka humalapäissään tulla rappukäytävään huutelemaan ja tulla ovesta läpi.

Äitini joutui elämään pelossa.
Syntymäni jälkeen äitini oli hyvin kipeä, hänellä oli kohtutulehdus ja biologinen isäni huiteli missä lie. Asuimme vähän väliä Mummolassa, äidin vanhemmilla. Siitä oli apua äidilleni, sillä mummoni ei pelännyt isääni. Hän on itse rauhallisuus.

Äitini yritti muutaman kerran jopa aloittaa alusta isäni kanssa, joka kuitenkin aina johti isäni retkahtamiseen.
Silti minulla on ollut 'paras' mahdollinen lapsuus.
Koska isäni ei loppupeleissä ollut elämässäni mukana, isovanhempani eli isän vanhemmat, ketkä käyvät edelleen luonani, ottivat minut useasti yökylään taikka hoitoon.

"Vauva haistaa äidin pelon, jonka oppiminen alkaa jo ennen syntymää.
Äidin traumaattinen kokemus voi vaikuttaa lapseensa monin tavoin, vaikka kokemus olisikin sattunut ennen lapsen syntymää." - Iltalehti, 29.7.2014

"Vauvan temperamentti, tyypillinen tapa reagoida, kehittyy myös jo raskausaikana. Puolet ihmisen persoonallisuudesta on geneettistä perimää, puolet kehittyy vuosien mittaan ympäristön vaikutuksesta. Äidin tuntema kova stressi saattaa vaikuttaa syntyvän vauvan temperamenttiin. "
- Vauva, 7/2013

Näiden lainauksien ja tietojen pohjalta voin jo jonkinlaisen päätelmän tehdä siitä, että äitini kokema stressi ja pelko ovat jollain tavalla vaikuttaneet sairauteni syntyyn.
Varmaksi en uskalla vielä sanoa mitään, sillä tästä parantuminen eli oppiminen elämään kyseisen sairauden kanssa on jo pitkä taival.
Opiskelen asiaa päivittäin ja pohdin montaa eri tekijän vaikutusta sairauteeni.
Se joko selviää minulle joskus tai sitten ei koskaan.

Haluaisin todella oppia aiheesta lisää, käydä aivokäyrässä ynnä muissa testeissä että saataisiin edes jonkinlainen tolkku tähänkin hommaan.
Valitettavasti, tämä prosessi on pitkä.


perjantai 15. tammikuuta 2016

Ole läsnä, elä tässä hetkessä!


Ryhmäterapiassa olemme harjoitelleet tietoisuustaitoja, näitä on todella hankala ymmärtää mutta minulle nämä asiat aukenivat edes hieman kun etsin tietoa netistä. Terapiassa saamani paperit ovat ehkä hieman sekavia ymmärtää. Materiaalin teksti on niin suppeasti kirjoitettu, että jää paljon tyhjiä aukkoja asiasta. Jotenkin tuntuu, etteivät ohjaajatkaan ole ihan kärryillä koko materiaalin sisällöstä ;__;
Koska tiedot olivat varsin tynkiä, jouduin ahmimaan lisätietoa aiheesta. Jotain hyvää siinäkin sentään oli, nyt ymmärrän tietoisuustaitojen merkityksen paremmin sekä löysin hemmetin hyvää materiaalia kuten esimerkiksi Mindfulness-videon, jota harjoitin nukkumaan mennessä :)

Kuunteluharjoitus löytyy täältä: Kehon kuuntelu iltaisin


Zen



Sitten asiaan.
Tietoisuustaito, mitä se on?

Se tarkoittaa tietoista läsnäoloa ja tietoisuutta mielen tuottamista kokemuksista ja tulkinnoista.
Tietoisuustaitoharjoitus ei ole vain rentoutumisharjoitus, sillä eri harjoitukset vaikuttavat eri tavoin.
Harjoitusmenetelmät ovat tuhansia vuosia vanhoja.
Tietoisuustaitojen perusajatuksia on lainattu buddhalaisesta filosofiasta, se ei sisällä uskonnollista eikä hengellistä puolta. Sen tavoitteena on luoda uudenlainen suhtautuminen omiin kokemuksiin ja tuntemuksiin.

Tietoisuustaidot eli mindfulness ovat nykyajan selviytymistaitoja. Ajattelumme, kokemuksemme ja käyttäytymisemme riippuu siitä, miten maailma meille näyttäytyy.
Stressi, esiintymisjännitys, vaikeat päätökset, hankalat elämäntilanteet ovat ahdistavia ja haittaavat toimintakykyä.
Elämä on täynnä ongelmia, joista ei ehkä pääse eroon, mutta niihin voi opetella suhtautumaan uudella tavalla. :)
Näiden taitojen avulla voi oppia tuntemaan paremmin itsensä, kuuntelemaan kokemuksia, lisäämään elämän laatua ja vapauttamaan luovia voimavaroja.

Mindfulness voi olla avuksi masennuksen, ahdistuksen, stressin ja kivun lievittämisessä. On jopa havaittu että kun taitoja harjoittaa säännöllisesti se tukee fyysistä terveyttä ja lisää vastustuskykyä. Wow! 
Myös lapset ja nuoret ovat hyötyneet harjoituksista, se on lisännyt keskittymistä asioihin, rauhoittumista ja oppimista.

OLE LÄSNÄ, ELÄ TÄSSÄ HETKESSÄ!
Koe hetki, havannoi ja hyväksy se.



 

Tietoisuustaitojen harjoittamisen kautta on mahdollista saada yhteys itseensä, omaan kehoon ja tulla TIETOISEKSI oman mielen toiminnasta. Taitoja kehitetään erilaisten harjoitusten avulla, yleisimmät ovat hengitysharjoitukset.
Toimiva tapa on yrittää harjoitella kohtaamaan ja hyväksymään oma itsensä kaikkine tunteineen, oli kyseesssä miten vaikea tuntemus tahansa.
Rauhallisena hetkenä ja paikassa on helppo kuulla itseään, kehoaan ja tuntemuksia. Kun asetut mukavasti paikalleen, voi keskittyä omaan kehoon ja siihen, miltä siellä tuntuu ja mihin tunteisiin tuntemukset liittyvät.

- Miltä oma keho tuntuu? Millaisia tunteita ja tuntemuksia siellä esiintyy?
- Onko vaikeaa pysähtyä ja olla hiljaa?
- Vaikeuttaako tunne rauhallista hengitystä?
- Mitä tapahtuu, jos suuntaat huomion kehoon ja sen tuntemuksiin?

Kehon tuntemuksia ei tarvitse torjua tai tukahduttaa, voit antaa niiden olla olemassa. Havainnot ja tuntemukset voi kirjata ylös, esimerkiksi puhelimeen, muistioon tai päiväkirjaan.

Hyväksyvä tietoinen läsnäolo on sekä ajankohtainen että perinteinen tapa harjoittaa tietoisuutta, huomionkiinnittämistä ja hetkessä olemista.

- Mielen tyyneys, utelias kokemuksista ja hyväksyvä havannointi ei ainoastaan alenna stressiä, vaan auttavat myös tarkkaavaisuuden hallinnassa ja tunteiden säätelyssä. On myös havaittua että luovuus ja positiivinen tuntemus lisääntyy, oppimiskyky ja muisti paranee, sosiaaliset taidot ja itsetunto vahvistuu.