Eilen ryhmäterapiassa kävimme hieman läpi sitä, että mistä epävakaa persoonallisuushäiriö tulee?
Sehän on ihmisellä jo syntyessään ja muuntautuu ihmisen kasvaessa.
Sairauden puhkeamiseen liittyy monta eritekijää. Yleensä se johtuu jostain lapsuudessa tapahtuneesta traumatilanteesta.
Se voi myös johtua lapsen kasvuympäristöstä.
Joivatko vanhemmat alkoholia lapsen nähden? Olivatko he kenties ympäri päissään? Koulukiusattiinko sinua? Joutuiko jompi kumpi vanhemmistasi elämään pelossa raskauden ajan ja sen jälkeen?
Se voi johtua myös ihan pienestä asiasta. Jos esimerkiksi olet ollut autokolarissa ja siinä on vaikkapa silmälasit lentäneet tuulilasista läpi niin vain pelkkä silmälasien näkeminen saattaa johtaa paniikkikohtaukseen tiedostamatta sitä, että miksi näin tapahtuu.
Olen myös kauan jo miettinyt, että voisiko sairauteni johtua esimerkiksi siitä kun oma äitini joutui elämään pelossa raskauden ajan ja myös sen jälkeen?
Hän ajoi aina mutkan isäni asunnon ohi ja jos asunnossa ei ollut valoja, äitini tiesi ettei uskalla kotiin mennä. Hän pelkäsi, tietäen että kun isäni ei ollut kotona hän oli ryyppäämässä ja voisi vaikka humalapäissään tulla rappukäytävään huutelemaan ja tulla ovesta läpi.
Äitini joutui elämään pelossa.
Syntymäni jälkeen äitini oli hyvin kipeä, hänellä oli kohtutulehdus ja biologinen isäni huiteli missä lie. Asuimme vähän väliä Mummolassa, äidin vanhemmilla. Siitä oli apua äidilleni, sillä mummoni ei pelännyt isääni. Hän on itse rauhallisuus.
Äitini yritti muutaman kerran jopa aloittaa alusta isäni kanssa, joka kuitenkin aina johti isäni retkahtamiseen.
Silti minulla on ollut 'paras' mahdollinen lapsuus.
Koska isäni ei loppupeleissä ollut elämässäni mukana, isovanhempani eli isän vanhemmat, ketkä käyvät edelleen luonani, ottivat minut useasti yökylään taikka hoitoon.
"Vauva haistaa äidin pelon, jonka oppiminen alkaa jo ennen syntymää.
Äidin traumaattinen kokemus voi vaikuttaa lapseensa monin tavoin, vaikka kokemus olisikin sattunut ennen lapsen syntymää." - Iltalehti, 29.7.2014
"Vauvan temperamentti, tyypillinen tapa reagoida, kehittyy myös jo raskausaikana. Puolet ihmisen persoonallisuudesta on geneettistä perimää, puolet kehittyy vuosien mittaan ympäristön vaikutuksesta. Äidin tuntema kova stressi saattaa vaikuttaa syntyvän vauvan temperamenttiin. "
- Vauva, 7/2013
Näiden lainauksien ja tietojen pohjalta voin jo jonkinlaisen päätelmän tehdä siitä, että äitini kokema stressi ja pelko ovat jollain tavalla vaikuttaneet sairauteni syntyyn.
Varmaksi en uskalla vielä sanoa mitään, sillä tästä parantuminen eli oppiminen elämään kyseisen sairauden kanssa on jo pitkä taival.
Opiskelen asiaa päivittäin ja pohdin montaa eri tekijän vaikutusta sairauteeni.
Se joko selviää minulle joskus tai sitten ei koskaan.
Haluaisin todella oppia aiheesta lisää, käydä aivokäyrässä ynnä muissa testeissä että saataisiin edes jonkinlainen tolkku tähänkin hommaan.
Valitettavasti, tämä prosessi on pitkä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Pidäthän kommenttisi asiallisena, kiitos!