Alkusanat
Syvä huokaus: Tieto lisää tuskaa.
Huomasin kuitenkin, että olen alkanut ymmärtämään taitoja paremmin ja käytän tiedottomastikin tunnereaktion vastakkaista toimintaa. Sillä, olen huomannut ettei ole mitään hyötyä yhtyä ihmissuhderiitaan vaan antaa asian olla / käyttäytyy erilailla kuin ennen. Ei vedä herneitä nenään heti, ei nimittele takaisin tai vastaavaa.
Tottakai, jos haluat pysyä onnettomana, älä käytä taitoja ollenkaan! Mutta kysymys kuuluu, että onko se pitkällä tähtäimellä hyödyllistä?
Biososiaalinen teoria
Emotionaalinen haavoittuvuus eli tietynlainen tunneherkkyys on biologista. Toiset ovat synnynnäisesti herkempiä tunneärsykkeille. Pienikin ärsyke voi saada aikaan voimakkaan reaktion, me myös koemme tunteita useammin kuin muut ja ne tulevat aivat tyhjästä.
Koemme tunteet erittäin voimakkaina ja rauhoittuminen sekä toimintakyvyn palautuminen voi kestää tavallista kauemmin.
Myös impulsiivisuudella on biologinen tausta. Käyttäytymisen säätely on toisille vaikeampaa kuin toisille. Tällaisilla henkilöillä, kuten esimerkiksi minulla on vaikeuksia hallita impulsiivista käyttäytymistä, teemme asioita ajattelematta ja sen vuoksi joudumme useammin vaikeuksiin.
Impulsiivisesti käyttäytyvien henkilöiden voi olla vaikea toimia tehokkaasti, sillä mielialan vaihtelut häiritsevät tavoitteellista toimintaa.
Yksilö ja sosiaalinen ympäristö ovat jatkuvassa vastavuoroisessa vuorovaikutussuhteessa. Biologia ja sosiaalinen ympäristö vaikuttavat yksilöön, joka taas vaikuttaa sosiaaliseen ympäristöönsä vastavuoroisesti. Ympäristö jälleen vastaa yksilöille ja tämä vastavuoroisuus jatkuu ja jatkuu.
Tietoisuustaitojen tavoitteet
- Vähentää tuskaa, jännitystä ja stressiä
- Pystyä kokemaan todellisuus täydemmin, olemaan läsnä omassa elämässään
- Lisätä kykyä tarkkailla ja tunnistaa oman mielen tuottamia kokemuksia ja tulkintoja
- Lisätä kykyä kohdistaa huomio haluamaansa asiaan
It's a way of living awake with eyes wide open.
Viisaan mielen harjoitukset (nämä toimivat minulla).
Kysyminen viisaalta mieleltä hengittäessä sisään. Hengitä ulos ja kuuntele vastausta. Kuuntele, älä anna itsellesi vastausta. Jatka jonkin aikaa kysymällä aina sisäänhengityksellä ja kuuntelemalla uloshengityksellä. Jos et saa tällä kertaa vastausta, kokeile joku toinen kerta uudestaan.
Esimerkiksi: Kysyin viimeksi viisaalta mieleltäni että onko tämä ryyppääminen järkevää? Hengitin sisään ja uloshengittäessäni sain vastauksen: ei ole. Lopetin ryyppäämisen siihen paikkaan ja menin nukkumaan.
Jos hengitysharjoitukset eivät toimi, voit ottaa vaikkapa tietoisen suihkun. Kun otat vaatteet pois, tee se tietoisesti, kun menet suihkuun havannoi mitä ympärilläsi tapahtuu. Havannoi ja tunne kun peset hiuksiasi. Kuinka shampoo vaahtoaa ja lopulta liukenee veden sekaan, jne. Sama juttu onnistuu vaikkapa pyykkikonetta täyttäessä " yksi sukka, tuossa on pari, toinen sukka, harmaa t-paita.."
Keskity nykyhetkeen havannoimalla vaikkapa kuinka kissa / koira / jokin muu eläin liikkuu? Miltä se näyttää, miltä se tuntuu, miltä se tuoksuu / haisee? Pitääkö se ääntä?
Katsaus seuraavan postauksen aiheeseen:
Tunteensäätelytaitojen tavoitteet, Tunteiden ymmärtäminen ja kuvaaminen ja Tunnereaktioiden muuttaminen.