Näin aluksi pahoittelen hieman sitä kun en ole saanut aikaiseksi kirjoittaa tänne. Nykyään minulla ei kotonani ole kiinteää laajakaistaa, sillä ainut mikä toimii on Sonera ja hemmetin kallis. Joudun siis kännykällä kirjoittamaan ja julkaisemaan tekstit.
Olemme DKT-ryhmässä siirtyneet TUNNESÄÄTELYTAITOIHIN, joita on hieman hankala vielä ymmärtää. Etenemme nopeasti ja minulta on jäänyt muutaman kerran kotitehtävät tekemättä. Yksilöterapeuttini huomautti siitä ja nykyään käytämme aikamme tehtävien tekemiseen :)
Tehtävissä ei ole oikeaa eikä väärää vastausta, mutta väkisinkin siitä tulee suorituspaineita, jos ei ole varma että ymmärtääkö asian niin kuin on tarkoitus.
Tunteiden nimeäminen ja ymmärtäminen on yksi vaikeimmista asioista mitä tiedän. Ainut tunne jonka tunnistan heti on viha tai ns. ketutus.
Syntymän jälkeen ihmisillä on biologinen valmius kokea perustunteita eli primaaritunteita, joita on todennäköisesti noin 10-12 kappaletta (viha, suru, ilo, yllätys, pelko, inho, syyllisyys/häpeä, kiinnostus, kateus).
Pitää kuitenkin muistaa, että tunteet ovat kuin meren aaltoja. Ne tulevat ja menevät, ne kestävät sekunteista muutamiin minuutteihin. Ei ole olemassa huonoja tai hyviä tunteita on vaan tunteita.
Epävakaa persoonallisuushäiriö on tyypillisesti tunteiden säätelysysteemin häiriö. Tunnesäätely voi olla sekä automaattista että tietoisesti hallittua. Tunteidensäätelyn vaikeudet puolestaan johtuvat epävakaan persoonallisuuden suuresta tunneperäisestä haavoittuvuudesta ja tunteidenhallinnan puutteista. Tunteet ovat hyvin voimakkaita ja paluu emotionaaliselle perustasolle tapahtuu hitaasti.
Tunneperäinen yliherkkyys liittyy mitätöivään eli invalidoivaan kasvu- ja elinympäristöön. Siinä ympäristössä yksilön omaa kokemusta ei osoiteta oikeaksi, vaan siitä rangaistaan tai se mitätöidään. Ympäristö voi väittää, että yksilö ei tunne sitä, mitä sanoo tuntevansa.
Negatiiviset tunneilmaisut voidaan pitää ylilyönteinä, herkkänahkaisuutena, paranoidisuutena, asioiden vääristelynä tai myönteisen asenteen puutteena.
Tahattomat negativiiset teot tulkitaan tahalliseksi vihamielisyydeksi tai toisten hyväksikäyttöyritykseksi. Jos henkilö pettää sosiaalisen menestymisen odotukset tai toimii niissä eri tavoin kuin toiset, häntä syytetään motivaation, itsekurin tai yrityksen puutteesta.
Tässä kaikessa on kysymys siitä, että henkilön omia kokemuksia ja tunteita ei pidetä oikeina reaktioina.
Ja jotta voit säädellä omia tunteitasi, täytyy tiedostaa ja nimetä tunne, ymmärtää mikä on tunteiden tehtävä ja mikä vaikuttaa ärsykkeisiin, jotka nostavat negatiiviset tunteet pintaan.
Tunneperäisellä käyttäytymisellä on tarkoitus.
Muuttamalla tehotonta käyttäytymistä tehokkaaksi saa aikaan positiivisia muutoksia erilaisissa arkipäivän tilanteissa, ihmissuhteissa ja omassa kokemuksessa.
Tunteet toimivat myös hälytyksenä, mihin täytyy kiinnittää huomiota. Ensimmäinen askel kohti muutosta on se, että tunnistaa "ei-toivotut" tunteet.
Huomaa tunteesi
Ymmärrä tunteesi
Nimeä tunteesi
Oppimalla huomaamaan tunteet, oppii olemaan erillinen tunteistaan ja olemaan sovussa tunteidensa kanssa. Voidakseen hallita itsensä, on oltava erillinen tunteistaan niin, että voi ajatella niitä ja käyttää hallintakeinoja. Samalla täytyy olla yhtä tunteidensa kanssa niin, että tunnistaa ne osaksi itseään eikä ulkopuolisiksi asioiksi.
Tunteilla on myös jälkivaikutuksia.
Ne vaikuttavat voimakkaasti muistiin, ajatuksiin sekä jopa ajattelukykyn että käyttäytymiseen.
Kielteisten tunteiden herkkyyden vähentäminen.
Muista huolehtia fyysisestä kunnostasi, syödä tasapainoisesti, harrasta liikuntaa ja nuku riittävästi.
JOS ON AHDISTUNUT TAI MUREHTII JOTAIN ÖISIN:
Käytä TIP-taidoista kylmä vesi -taitoa, mene heti sen jälkeen takaisin nukkumaan ja tee hengitysharjoitus.
Keskity kehon tuntemuksiin, murehtiminen on usein tapa paeta vaikeita tunteita.
Vakuuta itsesi, että murheet keskellä ovat vain "yön murheet", aamulla ajattelet ja tunnet aivan toisella tavalla.
Lue mukaansatempaavaa romaania muutaman ajan kunnes tunnet itsesi vähän väsyneeksi.
- Tämä toimii minulla, mutta luen yleensä tunnin ennen nukkumaan menoa.
Mikäli murehtiminen ei siltikään lopu, muista nämä ohjeet: "Jos asia on ratkaistavissa, ratkaise se. Jos ei ole ratkaistavissa, mieti mikä on pahin, mitä voisi tapahtua ja miten siitä selviytyisit.
Jos mikään muu ei toimi:
Kuuntele silmät kiinni hiljaisella äänellä rauhoittavaa musiikkia.